industrial

Entrevistes Agenda 2021 – Industrial

Entrevista a Mariola Juan

Per Natalia Planes Braco i Pepe Cabanilles Moreno

(Juliol de 2020)

Mariola és consellera de Vicky Foods, empresa d’alimentació de la Safor. Conversem amb ella per a que ens conte la seva experiència en temps de pandèmia.

 

En quines condicions sanitàries heu treballat?

Durant el confinament hem treballat en condicions sanitàries prou adequades, diria que totalment adequades. Hem aplicat totes les mesures que podíem per tal de garantir la seguretat en les nostres empreses.

Com t’has sentit durant aquest confinament?

Uf! Ha estat un mix de nervis, que no t’ho sé definir…de nervis, abatiment, ansietat, quelcom complex en el dia a dia, per que damunt cada persona ho ha viscut d’una manera, els que han estat confinats, els que han estat treballant d’una altra, aleshores és un poc…tots els pals, i ha sigut això, diversos sentiments interiors.

Creus que t’ha afectat en algun aspecte del teu treball i en la vida familiar?

M’ha afectat, en el sentit principal, de que jo visc amb la meva mare, que té 85 anys i problemes respiratoris, i he hagut d’eixir de casa per aïllar-me, i anar-me’n a casa del meu germà. Des d’eixe punt de vista inicial m’ha afectat, perquè els horaris han sigut extensius, hi ha moltes històries que fer, moltes coses, imprevistos…els horaris han sigut un poc bojos, he procurat no veure molt les notícies…

T’ha impressionat alguna cosa del confinament?

 Sí, principalment m’ha impressionat la solidaritat que ha mostrat la gent. Jo no era conscient que l’espècie humana pogués ser tan solidaria en un moment donat. És el que principalment m’ha emocionat.

Has tret alguna cosa de positiu d’aquesta situació?

Eixa, eixa part de solidaritat, i de mirar per els altres i el bé conjunt, front a la individualitat a la que normalment estem acostumats.

Com s’organitza una empresa amb tants treballadors per a superar una eventualitat d’aquestes característiques?

 Doncs, com he comentat abans, buscant tots els mitjans als que podíem acudir i els que no teníem, com era el tema de les mascaretes, buscant-nos la vida per a tindre-les i aleshores parlar, tindre molt de contacte amb la gent, informar a tot lo món del que passava, tota l’empresa, que entre les dos fabriques estem parlant de 1400-1600 persones. Vam fer grups de whatsapp informant de totes les mesures que anàvem prenent, de com estava la situació dins l’empresa i els treballadors, perquè evidentment, dos fàbriques i centres de formació, si no hi ha comunicació en tots els equips de treball, és inviable. Aleshores la veritat és que hem tingut molta sort per part de la gent, i ens ha ajudat a poder posar totes les mesures preventives, a banda de que estem parlant d’una capacitat de producció totalment saturada, que tota la histèria col·lectiva del menjar, nosaltres tenim productes bàsics i estàvem treballant caps de setmana i tot, per tal d’abastir la demanda de productes.

Com va sorgir la idea de crear la xarxa de “Mascarillas a gogó”?

No, no va ser una idea, va ser una necessitat, nosaltres teníem mascaretes, perquè, bé nosaltres les tenim normalment i en teníem perquè la cosa ja venia sonant, però clar no en teníem una per a cada dia, per a cada treballador, per a x temps. Semblava indefinit i aleshores estàvem buscant portar-ne més, estàvem fent compres a Xina i com que som una empresa on hi ha molta comunicació, entre la direcció,  els equips de treball i diversos treballadors de la fabrica de Vilallonga, una dona concretament que en el seu temps lliure es dedica a la costura, ens va dir, que si nosaltres buscàvem la tela i els materials, alguns familiars es podien posar a fer-nos mascaretes per als treballadors i tenir-ne en estoc, i al veure que podem fer.

Jo vaig pensar, que era una bogeria, que necessitàvem almenys 6.000 mascaretes, però semblava una bogeria que entre quatre es posaren a cosir…però va ser començar i anar sumant-se gent, fins arribar a unes 300 cosidores. Van fer 180.000 mascaretes i vam aprofitar que nosaltres ja teníem les 6.000 que vam decidir oferir-lesa les empreses, perquè eixa setmana ja tot es va “desmadrar”, el dia 19 de març vam pensar en ajudar a les empreses de la comarca fent un repartiment. Sobre tot a empreses d’alimentació, supermercats i demés, i tenir mascaretes per a poder treballar mitjanament bé. Vam començar per ací i vam, seguir per empreses de transport, ajuntaments, després en vam fer per a xiquets i xiquetes…180.000 quasi res!

Quin impacte creus que tindrà aquesta pandèmia en la societat?

Doncs crec que tindrà…,bé encara no se sap la part negativa, però encara segueix sent a hores d’ara, un bitxo desconegut. Aleshores, la part roïna encara no la sap ningú, desgraciadament, perquè no es poden fer previsions ni preveure res pràcticament, perquè va evolucionant i tot el món ho desconeix. En quant a la part positiva, torne a això, a la capacitat de la societat de motivar-se pels demés, preocupacions de veritat i per unir-se de alguna forma per afrontar aquest tipus de situacions, és a dir, hi ha hagut moltes guerres històriques, temes polítics, etc. Però quan hi ha alguna cosa com aquesta, la solidaritat i la unió de la gent, es capaç de deixar de costat totes eixes guerrilles que hi ha en la vida.

Bé, per finalitzar, ens voldries contar alguna anècdota? Alguna cosa que hagi passat a l’empresa o al teu propi treball?

Referent al Covid, doncs sí,  que nosaltres tenim varis centres de treball, tant de producció com de distribució i s’ha produït entre els treballadors, que entre ells la majoria es desconeixen, ja que ha hi ha treballadors com els de Vilallonga que al ser del mateix poble, es coneixen però d’altres com son distribuïdors de Màlaga, Sevilla, Madrid…desconeixien la gent d’ací i durant el confinament vam començar a fer vídeos, parlant-se entre ells i animant-se, agraint als operaris de fàbrica per seguir fabricant i viceversa. Va ser una forma, entre gent desconeguda, de donar-se suport i crear vincles entre els grups.

Voldries afegir alguna cosa a l’entrevista?

Sols, que és una llàstima que per veure tot aquest sentiment de solidaritat i unió, hagi d’arribar a aquests moments.

Deixa un comentari