AGENDA-QUADERN 2021 DEL COL·LECTIU OBERTAMENT

L’agenda del Col·lectiu Öbertament és una eina per reivindicar el dret a la bogeria i lluitar contra l'estigma i l'exclusió social.

VISCA LA UTOPIA! VISCA LA BOGERIA PER LA VIDA!

Un any més volem agrair als companys i companyes, a les amigues i amics, a les famílies i a totes i cadascuna de les persones que abans i ara conformeu la nostra xarxa afectiva i efectiva, que fidelment escampeu pel món la nostra tasca boja i saludable.

Demostreu així que vos manca una bollideta, cosa que en aquestos temps rebolicats, és gairebé imprescindible. També volem donar les gràcies a tots els ajuntaments que ens recolzen any rere any, a les institucions, associacions i empreses solidàries, especialment a la Generalitat Valenciana, a la Diputació de València i a totes i tots els que junts teixim vincles per construir una salut mental digna i de qualitat.

Enguany especialment volem agraïr a les dotze persones entrevistades que tan generosament ens han dedicat el seu temps, fent-se còmplices d’aquesta nova bogeria.

MANUAL PER ENTENDRE L'AGENDA 2021

Aquest any ha sigut un any diferent, que us hem de dir! El projecte inicial de l’agenda es va veure interromput pel “bitxo” que ens va obligar a quedarnos a casa i d’adaptar-nos a les noves circumstàncies… I com que som expertes en sobreviure a les dificultats i a la incertesa, hem superat la prova i no volíem que aquest any quedara buit. No podíem permetre que els nostres fans es quedaren sense l’agenda del Col.lectiu Öbertament!

Així que malgrat aquestos temps incerts, hem resistit i hem continuat treballant per poder tirar endavant el projecte de l’agenda. Hem hagut de canviar tot allò que teníem previst, aprenent noves habilitats i noves tecnologies, però al mateix temps tirant mà de la nostra experiència i saber fer. Enguany tornem a emprar l’entrevista com a eix vertebrador de l’agenda, comptant amb testimonis de primera mà que ens relaten el dia a dia de persones anònimes per al públic en general però que han estat en primera línia enfrontant-se al perill. Per subratllar el que és important i per qüestions de llegibilitat, a cada mes trobareu fragments de l’entrevista de la persona elegida. Si voleu accedir a les entrevistes completes, a la pàgina 10 hi ha un codi Qr que us portarà a elles.

Per què hem triat aquesta gent?

Aquest dietari és un reconeixement del Col·lectiu Öbertament a les persones que han eixit de la zona segura perquè no ens mancara de res, un ventall de gent que aporta diferents punts de vista. No apareixen totes, però les que ho fan representen algun col·lectiu que ha estat ací per nosaltres, fins i tot moltes d’elles jugant-se la vida.

Al mateix temps, volem que l’agenda siga com sempre una finestra oberta a les reflexions i a les manifestacions artístiques que aquest confinament ha inspirat a la mateixa gent del Col.lectiu Öbertament i volem compartir-les per a donar valor a aquest temps.

La pandèmia ens ha fet conscients de la nostra vulnerabilitat i de la necessitat que tenim unes persones d’altres. Que la nostra abraçada virtual us arribe.

periodista

GENER

periodista

La humanitat, especialment en els nostres països, s’ha sentit excessivament invulnerable.

Sergi Sapena és periodista i treballa de redactor al periòdic Levante-EMV

transportista

FEBRER

transportista

Em feia l’ánimo que si pare jo, la gent es queda sense menjar. En 2 o 3 dies que parem nosaltres, es para tot.

Miguel Ángel García és transportista de Xeraco

infermer

MARÇ

infermer

Els sanitaris realment no buscàvem aplaudiments, buscàvem més reconeixement, més recursos…

Carlos Ibáñez és infermer de l’hospital Francesc de Borja de Gandia

personal de neteja

ABRIL

PERSONAL DE NETEJA

A mi em sorprén que haja calgut passar una pandèmia d’estes característiques per ensenyar-nos que hem de llavar-nos les mans.

Josep Soldevila és treballador de l’empresa de neteja de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia

policia

MAIG

POLICIA

Policies, metges, agranadors, treballadors... Tots som una cadena i s’ha demostrat que si una de les baules de la cadena fallava, la vida diària no podia continuar.

Àlvar Jaime és policia de Benirredrà

llaurador

juny

agricultor

Si no hi ha uns preus dignes, uns mínims per a poder viure, ningú anirà al camp a treballar.

Jordi Nadal és cap de producció de la Cooperativa del Camp de Llutxent

farmaceutica

JULIOL

FARMACÈUTICA

El que més malament he portat ha sigut no poder abraçar.

Paula Oltra és titular de la farmàcia de Daimús

fornera

agost

FORNERA

Havíem d’estar pendents dels clients, inclús portar compres a casa a les persones majors, el pa... el que necessitaren.

Purín Bataller és propietària del Forn de Purín de Ròtova

cartera

setembre

cartera

Pensar que lo que hacía era útil era un incentivo, me ayudaba a seguir adelante.

Sara Quiroga treballa en una oficina de correus de las Rozas, una població pròxima a Madrid

industrial

OCTUBRE

INDUSTRIAL

La creació de la xarxa de mascaretes no va ser una idea, va ser una necessitat.

Mariola Juan és consellera de Vicky Foods, empresa d’alimentació de la Safor

bomber

NOVEMBRE

BOMBER

Ha eixit a la llum que, en situacions de confinament o mesures extremes, la societat és solidària i hem estat a l’altura.

Raimon Borderia és bomber del Consorci de València, i el seu parc de destinació és Ontinyent.

epidiemioleg

DESEMBRE

EPIDEMIÒLEG

Todo pasa. Ha habido epidemias en la historia, como la peste, la gripe del 1918, etc., y lo que siempre queda es un aprendizaje.

El doctor Amancio Peñuelas és cap de Salut Pública de la Safor

MIRA'T LA PRESENTACIÓ DE L'AGENDA-QUADERN 2021 EN YOUTUBE

Ajudan's a rebolicar-ho tot i promou la inclusió de les persones amb trastorn mental

Comprant cada any la nostra agenda-quadern o altres productes del Col·lectiu Öbertament estàs contribuint a la recuperació de les persones amb patiment psíquic.