Öbertament al II Encontre d´Entitats de Salut Mental.

El Col.lectiu Öbertament va participar en el II Encontre a les Entitats de Salut Mental cel.lebrat el passat dimarts 10 de març a ll`Hospital Psiquiàtric de Bétera.

Una jornada festiva que va aplegar usuaris, familiars i professionals disposats a contribuir a la normalitat de la malaltia mental i compartir experiències. De fet, cada associació tenia el seu propi stand on exposava els seus projectes i productes.

La jornada va començar amb una conferència del prestigiós psiquiatre Manolo Hernández parlant de la rehabilitació psicosocial entesa de manera comunitària. 

A més a més, hi van haver tallers de teatre on traure l`artista que portem dins. També un taller de ràdio on els companys de Museo que tenen un espai a Radio Klara batejat com Klaramente van bastir un interessant debat al voltant de la percepció social de la malaltia, el consum de drogues, els mitjans de comunicació i moltes altres coses. Finalment també s`ofertava un taller de mindfulness, una tècnica de meditació inspirada en la filosofia budista i que intenta treballar l`atenció plena.

L´últim taller va ser una multitudinària classe de zumba, un ball ara molt de moda. I per acabar de la millor manera possible, una deliciosa paella gegant de Galbis.

Resumint una jornada d`encontre, diversiós, reivindiació, interncanvi d`experiències...

Ara bé, no tot van ser flors i violes, encara arrosseguem el discurs paternalista de les autoritats i ho diem des dels majors dels respectes. No ens sembla bé que si a la conferència s`havia de confirmar l`assistència només amb el número d`assistents pel propi aforament de la sala, és una cosa perfectament acceptable. El que ja no resulta tolerable és que només es permetera l`entrada als professionals deixant clar que era exclussivament per a ells. Això és discriminació i si pretenem donar-li normalitat a la malaltia mental, el usuaris i els familiars també hem de poder dir la nostra i tenim dret a poder escoltar el missatge del ponent. Perquè per damunt de tot són unes jornades per a tots i totes i no es tracta d`una festa exclusiva d`una discoteca, per posar un exemple il.lustratiu. Si no, l´únic que estem fent es perpetuar el missatge de paternalisme i tutela com si els usuaris i els familiars no forem capaços d`entendre el que es debata sobre la rehabilitació i més sent part interessada, al cap i a la fí, la més interessada perquè recau sobre nosaltres la manera de fer eixa rehabilitació.
Sabem que no és una cosa fàcil, trencar eixos missatges i maneres de pensar que s`han establert per la comoditat, la inèrcia i la pressió social però hem de ser, tots i totes, cadascú des del seu àmbit i en la mesura de les seues possibilitats trencar l`estigma, l`autoestigma i fer vore a la resta de la societat que som persones.