Öbertament ens convida a somiar "Bogeries Saludables" a l'agenda-quadern 2015

El Col·lectiu Obertament ha tret al carrer ja la seua Agenda-Quadern 2015. Enguany, sota el suggerent títol "Bogeries Saludables", conviden la ciutadania "a somiar, a deixar-vos dur per la creativa bogeria durant els pròxims 365 dies i mirar d'estendre la tendresa; somiar rellotges d'aigua; posar altaveus a les paraules; deixar créixer els bonsais o agitar les masses...".  

Des d'Öbertament recorden que la bogeria és una atrevida forma de reivindicar la Utopia. És un hàbit saludable, que malauradament no en prescriurà cap metge"excepte algun professional atípic que se'n ix de la cistella.  I és que no és cert, posem per cas, que l'amor mateix no és més que una bogeria saludable, meravellosa? No tenim tots alguna bogeria pendent que no vam cometre quan van tindre l`oportunitat? És que la freda raó, l`avinagrada seriositat i la rígida planificació de les nostres vides les fan més felices?"

Per a presentar les ‘bogeries saludables’, els membres del col·lectiu no s’han limitat a dibuixar-les o descriure-les sinó que les han interpretades personalment. Ells i elles intervenen tant en les accions com en tot el procés creatiu: en l’elecció de la temàtica, de les idees, la plasmació, en les sessions fotogràfiques (dirigides pel fotògraf, Pepe Cabanilles), en les decisions finals… Allò que potser us cridarà més l’atenció este any -el treball de muntatge de les imatges- és obra de Josep Soldevila.

Al principi de l’agenda, hi ha la història del ‘uelo’ Colomina, el iaio de Maria Josep Gonga (Gongui), membre de Pluja Teatre. "El ‘uelo’ Colomina, que ens acompanyarà al llarg de l’any també, era l’amo d’una asserreria a la Gandia de la preguerra civil i la postguerra. Se’n va anar del cap “llegint i engronsant-se”, i afirmava que “els diners no serveixen per a res”... La història, ara, pren vida de nou de mà de la seua néta i, també, amb els dibuixos de Teresa Pérez.

De la direcció i coordinació de l'agenda s'han encarregat Jordi Puig i Raül Navarro, mentre que de la direcció i coordinació del projecte, Teresa Girau i Pau López. L'edició i la maquetació (Josep Olaso) ha estat tasca d'Edicions 96.  

Més pràctica i més flexible que estos anys passats. Les mesures són 19,5 x 15 cm. I amb 160 pàgines. Està organitzada a setmana vista, amb un disseny net i blanc, que recorda un poc el quadern de l’any passat.
L'Agenda-quadern 2015. Bogeries Saludables es presentarà en societat el pròximdimarts, 18 de novembre, a les 18 hores, a la Casa de la Cultura de Marqués de González de Quirós, amb les habituals sorpreses a què ens té acostumat l'equip d'Öbertament. Tot i això, ja es poden adquirir, al solidari preu de 15 euros, demanant-la per correu electrònic o telèfon al Col·lectiu Obertament i en les següents llibreries:

    Gandia: Ambra Llibres i  Gavina Llibres. 
    Oliva: Llibreria La Fona i Pàgina 3. 
    València: Llibreria 3 i 4 i Llibreria Railowsky. 
    Castelló: Llibreria El Passeig. 
    Sant Joan d’Alacant: Llibreria Chus.
    Dénia: Llibreria Públics. 

El Col.lectiu Obertament és una associació, sense ànim de lucre, formada per persones creatives amb malaltia mental greu, que utilitza l’art i la creativitat com a forma d’expressió, comunicació i acció social. Naix en el si del Taller de Creativitat i Rehabilitació del Servei de Salut Mental del Departament de Salut nº 12 a Gandia, amb la finalitat que prenguen la paraula les persones que sofreixen malaltia mental, i per crear espais d’integració real. Una integració que implique el desenvolupament d’un rol social actiu, un quefer que es transforme en alguna cosa que ser i que ajude a la construcció d’una nova identitat més enllà de la noció de malalt/a.
Des de l'any 2006 publiquen les agendes-quadern que s'han convertit en tot un referent, per la seua originalitat, frescura i la contribució a la desestigmatització de les malalties mentals i la defensa del nostre patrimoni cultural, mediambiental... A més, d'un regal idoni per al Nadal.